RIVER DEEP

Lek pad (1)

River Deep – pracht en kracht van de rivier

Onder de titel River Deep presenteert LekArt 2022 in het landschap van de Lek hedendaagse site-specific kunstwerken van beeldende kunst, performance en installatiekunst, theater en lens-based media fotografie en film. River Deep nodigt de bezoeker uit zich te verdiepen in de natuurkracht van de rivier. De Lek – een vertakking van de Rijn – karakteriseert het landschap rond Culemborg en als pars-pro-toto ook het deltalandschap van Nederland als geheel.

Ieder werk in River Deep belicht iets van de kracht en pracht van de rivier en hoe de mens daar in verleden en heden mee om is gegaan. De bezoeker ziet en ervaart de kunstwerken te voet, boot, fiets of in combinaties daarvan. In een volgorde die hij of zij zelf bepaalt. Wie daarnáást meegenomen wil worden, kan kiezen voor een route langs de kunstwerken langs vier motieven:

  • dijk (knooppunt met de rivier)|
  • wachter (alertheid na overstromen van de rivier)
  • jaagpad (reanimatie van het beroemde ‘riviergezicht’ uit de schilderkunst)
  • stroom (openstaan voor pracht en kracht van de rivier).

Die volgorde staat voor de ontwikkeling van controle over de natuur naar een meer bescheiden houding en nieuwe openheid, waar River Deep over gaat.

Culemborg en het centrum van LekArt 2022 River Deep liggen in het centrum van Nederland in een kruispunt van logistieke lijnen: de river de Lek, het Amsterdam-Rijnkanaal, de spoorlijn, even verderop de verkeersaderen A2 en A27. Daarnaast lopen er de Hollandse Waterlinie en even verderop veelal langs rivierlijnen de vroeger Romeinse Limes. Hier was met het water een stevig knooppunt geconstrueerd.

Echter, klimaatverandering, heftiger neerslag, de evacuatie van bewoners nabij de rivier tijdens het hoogwater van 1995 en de recente overstromingen van 2021 hebben ons opgeschrikt. Het is nodig ons opnieuw te verdiepen in de dynamiek van de rivier. Alleen een diep begrip van het stromende water kan ons blijvend met de rivier doen samenleven. Nu het besef wereldwijd is doorgedrongen dat de natuur onder de dominantie van de mens vervuilt en beschadigt, inspireren kunstenaars de bezoeker in het algemeen een nederiger rol aan te nemen: die van de mens die deel uitmaakt of zelfs ondergeschikt is aan de natuur.

River Deep presenteert kunstenaars die zijn geselecteerd uit Culemborg en daarbuiten. River Deep brengt startende talenten, afgestudeerd aan kunstacademies, op inspirerende wijze in contact met ervaren en bekende kunstenaars van elders. De bezoeker wordt via verschillende beeldende kunstmedia de pracht en invloed van de rivier gewaar, vanuit verschillende culturen die Nederland rijk is, vanuit de gedachte van ‘gedeelde grond’, sinds 2016 een motto van LekArt. Het LekArt 2022 festival River Deep vindt plaats in vriendschappelijke contact en wisselwerking met het wereldwijde Land/Water and the Visual Arts netwerk voor kunstenaars, curatoren en onderzoekers, met als centrum Plymouth University (Ver. Koninkrijk).