LekArt Festival 2022 River Deep onthult eerste kunstwerk

Mural Wethouder

Op vrijdagmiddag 19 augustus 2022 werd een imposant streetart kunstwerk in het centrum van Culemborg feestelijk onthuld. Graffiti-kunstenaar RoosArt (Rosalie de Graaf, 1999) maakte een associatieve compositie met realistisch geschilderde elementen uit de geschiedenis van Culemborg, haar bewoners en de rivier de Lek. Het betreft een samenwerking tussen LekArt 2022 River Deep, Collectief Centrum Culemborg en ElkWelzijn met medewerking van Kleurrijk Wonen en de bewoner van het pand.

RoosArt werkt in binnen- en buitenland, vaak op zeer grote formaten. Voor het ontwerp is Rosalie in gesprek gegaan met Culemborgse jongeren en uit deze gesprekken kwam de geschiedenis van de stad voort als een belangrijk thema. Hierop maakte de kunstenares een ontwerp dat geïnspireerd is op de historische gebeurtenissen. De graffiti verbeeldt de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Franse soldaten rukken op, maar Culemborg weert zich dapper door het land onder water te zetten met water uit de Lek. De stop die de vrouw lostrekt verwijst symbolisch het doorsteken van de dijken. De blauwe kleur verwijst niet alleen naar het rivierwater, maar ook naar de ‘Blauwlappen’ van Culemborg, een verhaal van over daadkrachtige Culemborgse vrouwen die met succes in opstand kwamen om hun stad te redden van de hongerdood.

“Het is mooi om te zien hoe deze geschiedenis nog zo leeft bij onze jongeren. RoosArt heeft het thema van de rivier en het water vanuit een historisch perspectief in een modern jasje weten te vangen. Maar laten we dit onderwerp ook mee de toekomst in trekken. Laten we de rivier waarderen en zuinig omgaan met ons water. Het wordt tijd dat we de denkbeeldige stop weer terugzetten in de rivier. Hopelijk zorgt dit kunstwerk ervoor dat voorbijgangers even stil staan bij dit actuele en belangrijke onderwerp en erover gaan nadenken en vervolgens in gesprek gaan met elkaar”, aldus de Culemborgse wethouder Mischa Peters.

Deze mural is te vinden op de muur van het pand op de hoek van Het Jach met de Molenwal/Burgemeester Keestrasingel naast Molen De Hoop in Culemborg.

Lees ook het artikel in het AD van 20 augustus 2022